Dromen en doorzetten

Paul Smithuis door Mireille PoeszJe eigen dromen waar maken is niet altijd even makkelijk. Leef je droom, volg je hart, klinkt het al snel. Vooral wanneer mensen denken dat je met talent alleen wel brood op de plank krijgt. Maar niets is minder waar, er zal keihard geknokt moeten worden. Waar anderen misschien al lang waren afgehaakt begint bij mij de uitdaging. Geen beter woord dan “nee” krijgt me echter scherp creatief.

Nu is me dat eerlijk gezegd wel enigszins met de paplepel ingegoten. Want als kleine smurf met 45 cm. lengte, met het gewicht van iets meer dan twee liter melk, zag ik het levenslicht. Als tweede in rij van de andere helft, die eeneiige tweeling heet, begon reeds daar les 1 in de cursus “hoe ga ik er komen”. Ik zal jullie onthouden van de gehele bloemlezing met alle lessen die volgden want dan schrijf ik hele boeken vol.

Waar het wel toe bijgedragen heeft is de kunst van het doorzetten te ontwikkelen. Geloof me dat ik geleerd heb om te overleven. Om bijvoorbeeld mijn dromen van een vaste baan waar te maken schreef ik na mijn opleiding zo’n 500 sollicitatiebrieven. Tot ik uiteindelijk in Lelystad een kans kreeg om mijzelf te bewijzen. Twee en half jaar reisde ik in twee ploegen op en neer. Uiteindelijk met als resultaat een vast contract. Dat vormde de opmaat voor mijn verdere professionele loopbaan.

“Alle kleuren van de regenboog”

Ook in mijn andere talent, de triatlon, kwam me het doorzetten goed van pas. Ik ging trainen wanneer ik zeker wist dat anderen dat niet deden. Zo maakte ik eens met drie graden boven nul een behoorlijke fietstocht. Onder de douche kregen mijn tenen daarna alle kleuren van de regenboog. Een paar uur later voelde ze pas weer normaal. Toch won ik in dat seizoen een wedstrijd en was ik op weg om in 1999 mijn eerste hele afstand te volbrengen.

Met het concept van herkenbare melodieën op een volledig houten dwarsfluit wilde ik de wereld gaan veroveren. Een droom die in 2011 startte met het uitbrengen van mijn eerste album “Everything starts with a melodie” Ik schreef daarna duizenden e-mails om mezelf onder de aandacht te brengen. Deed veel pro deo optredens en was te gast in tal van radio uitzendingen. Ben bejubeld, soms uitgelachen, maar bleef met passie voor muziek en instrument vooral mijn eigen ding doen.

Het resultaat is dat het me erg veel heeft gebracht. Veelal zijn mensen geboeid, raken ontroerd of worden blij van mijn optreden. Daar doe je het allemaal voor. Niet dat ik avond aan avond speel in de grootste theaters van de wereld. Maar na al mijn inspanningen van de afgelopen jaren  worden alle optredens nu vergoed. Ook komen er steeds vaker aanbiedingen. Daar waar ik er voorheen zelf achteraan moest.

Geloof mij, alle clichés kloppen over de mening die er heerst je brood te kunnen verdienen in de muziek. Toch had ik mijn dromen niet waar kunnen maken door te stoppen. Want dat is niet de kunst van het doorzetten.